Jobcrafting: maak je baan op maat

Jobcraften: maak je baan op maat

Heb jij weleens het gevoel dat je vastzit in je werk? Dat je dagen een beetje op de automatische piloot gaan en dat je eigenlijk meer uit je baan zou willen halen? Dan is het misschien tijd om te kijken naar jobcraften of zelfs een volgende stap in je loopbaanplanning.

Jobcrafting: maak je baan op maat

Soms hoef je helemaal niet van baan te veranderen om weer met plezier naar je werk te gaan. Jobcrafting (niet te verwarren met jobcarving*) is een slimme manier om je huidige werk beter te laten aansluiten bij jouw talenten, interesses en energiegevers. Dit kan op verschillende manieren:

  • Taken aanpassen: Vind je sommige taken superleuk en andere vreselijk saai? Kijk of je werk kunt ruilen met collega’s of bepaalde taken nét iets anders kunt uitvoeren.
  • Samenwerkingen veranderen: Werk je graag samen of juist liever zelfstandig? Misschien kun je meer tijd doorbrengen met inspirerende collega’s of wat vaker een moment pakken voor focuswerk.
  • Je mindset tweaken: Door anders naar je werk te kijken, kun je het voor jezelf waardevoller maken. Zie jij je werk bijvoorbeeld als een eindeloze takenlijst, of als een manier om mensen te helpen en jezelf te ontwikkelen?

Loopbaanplanning: vooruitkijken naar je volgende stap

Soms is jobcraften niet genoeg en merk je dat je écht toe bent aan een nieuwe uitdaging. Maar hoe bepaal je wat die volgende stap moet zijn? Een goede loopbaanplanning helpt je om helder te krijgen wat je wilt en hoe je daar komt. Denk hierbij aan:

  • Zelfreflectie: Wat zijn jouw talenten, drijfveren en waarden? Waar krijg je energie van en waar loop je op leeg?
  • Oriënteren op mogelijkheden: Wil je doorgroeien binnen je organisatie, een andere sector verkennen of misschien voor jezelf beginnen?
  • Actieplan maken: Wat heb je nodig om je volgende stap te zetten? Extra opleiding, een netwerkgesprek of een update van je cv en LinkedIn-profiel?

Jobcraften en loopbaanplanning: de perfecte combinatie

Het mooie is dat jobcraften en loopbaanplanning hand in hand gaan. Door nu al kleine aanpassingen te maken in je werk, leer je meer over wat bij je past. En als je toch besluit om een volgende stap te zetten, heb je een helder beeld van wat je zoekt in je nieuwe baan.

Aan de slag met jobcraften

Wil je concreet aan de slag met jobcraften? Pak pen en papier en beantwoord de volgende vragen:

  1. Wat geeft jou energie op je werk?
    • Denk aan taken, projecten of momenten waarop je in een flow raakt. Wat doe je dan precies? Wat maakt dat je er zo in opgaat?
    • Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Is het de creativiteit, het contact met anderen, het oplossen van problemen?
    • Kun je manieren bedenken om meer van dit soort taken in je werk te integreren? Misschien door vaker bepaalde projecten op te pakken of je rol uit te breiden?
  2. Wat kost je energie?
    • Welke taken of situaties putten je uit? Is het de inhoud van de taak, de manier waarop je werkt, of misschien de samenwerking met anderen?
    • Wat maakt dat deze taken zo zwaar voelen? Is het een gebrek aan uitdaging, te veel herhaling of misschien een hoge werkdruk?
    • Kun je iets aanpassen om minder last te hebben van deze energievreters? Denk aan het delegeren van taken, een andere aanpak of een gesprek met je leidinggevende.
  3. Welke kleine aanpassingen kun je maken?
    • Zijn er taken die je op een andere manier kunt uitvoeren, zodat ze beter bij je passen? Bijvoorbeeld door meer autonomie te nemen of een efficiëntere werkwijze te bedenken?
    • Kun je bepaalde taken ruilen met een collega die juist energie krijgt van waar jij moeite mee hebt?
    • Welke gewoontes of routines zouden je werk leuker en effectiever maken? Misschien helpt een andere planning of een korte pauze tussen intensieve taken.
  4. Wat heb je nodig om deze veranderingen door te voeren?
    • Moet je in gesprek met je leidinggevende, collega’s of HR om je werk beter te laten aansluiten bij je wensen?
    • Zijn er nieuwe vaardigheden of kennis die je moet ontwikkelen? Misschien een cursus, training of coaching?
    • Kun je klein beginnen met een proefperiode waarin je een nieuwe werkwijze test? Wat heb je nodig om deze veranderingen echt door te zetten?
  5. Welke eerste stap ga je deze week zetten?
    • Kies een concrete, haalbare actie die je direct kunt uitvoeren. Dit kan iets simpels zijn zoals een gesprek aanvragen, een taak opnieuw indelen of een testperiode inlassen voor een nieuwe werkwijze.
    • Hoe ga je ervoor zorgen dat je hieraan vasthoudt? Noteer je actiepunt en zet het in je agenda of bespreek het met een collega als stok achter de deur.

Dus, wat wordt het voor jou? Je huidige werk zo aanpassen dat het beter bij je past, of juist de sprong wagen naar iets nieuws? Hoe dan ook, jij hebt de regie over je carrière!

*Bij jobcarving is het doel om het werk aan te passen aan de capaciteiten en behoeften van de werknemer, terwijl bij jobcrafting/jobcraften het doel is om de baan meer betekenisvol en bevredigend te maken voor de werknemer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *